Ofte stillede spørgsmål og svar

Med den rette pleje vil Muurikkas stegeplader, kedler, ildsteder og tilbehør være sande favoritter, når det kommer til din udendørs madlavning i mange år fremover. Rengøring og vedligeholdelse er nemt og vigtigt for at produkterne fungerer optimalt og holder længe. Hvordan man plejer stegepladen, er et af de spørgsmål, vi får mest. Blandt spørgsmålene på denne side finder du svar på netop det og andre spørgsmål, som vi ofte bliver stillet.

Stegeplader

  • Før du begynder at bruge din nye stegeplade i varmvalsede stål, skal du brænde den ind. Afbrændingen giver en egenskab, der ligner non-stick, og vil lette madlavningen betydeligt! Start med at rengøre den med varmt vand. Tør risten ved at varme den op, indtil den er helt tør.

    Fedtbehandling

    Start med at varme stegeplade op på en elgrill, gasbrænder, kulgrill eller anden varmekilde, indtil det bliver mørkt. Fordel derefter et tyndt og jævnt lag fedt over hele den indvendige overflade af stegepladen. Brug gerne Muurikka stegefedt. Det er også muligt at bruge almindelig madolie eller usaltet stegefedt. Gentag processen, indtil hele stegepladens overflade bliver jævnt sort. Vær ekstra forsigtig, så fedtet ikke bliver for tykt i bunden af ​​gryden, så kan der dannes en ujævn fedtmasse, som kan brænde på.

  • Rengør stegepladen umiddelbart efter brug, mens den stadig er varm. Så slipper rester lettere og levetiden forlænges. Husk ikke at bruge rengøringsmiddel ved rengøring. Vaskemiddel opløser fedtet der beskytter stegepladen, og en ny fedtbehandling er nødvendig.

    Rengøring med vand:
    1. Tør madrester af med lidt papir eller med en klud.
    2. Hæld lidt vand i stegepladen og kog op. Vandet opløser snavs og gør det nemmere at rengøre kogepladen. Gentag trin 1 og 2 efter behov.
    3.Tør panden af ​​og smør stegefladen med lidt madolie eller med Silava stegefedt eller spray.

    Rengøring med salt:
    Er stegepladen blevet rigtig snavset eller der har sat sig en smag i stegefladen, er det et godt trick at anvende bordsalt.

    1. Varm stegepladen op og drys et stort lag groft salt på.
    2. Lad saltet mørkne i stegepladen i et par minutter, så det suger fugt, snavs og fedt.
    3. Skrab saltet af med en paletkniv.
    4. Hæld lidt vand i stegepladen, og tør den ren efterfølgende.
    5. Smør stegefladen med lidt madolie eller med Silava stegefedt eller spray.

  • Stegepladen er holdbar, men for at den holder længst muligt, bør den opbevares tørt. Hvis den ikke skal bruges i længere tid, anbefales det at rengøre den grundigt og lave en ny fedtbehandling, inden den lægges væk.

  • Hvis stegepladen skulle ruste, så tag en grillbørste eller noget ståluld og gnid rustpletterne indtil de er forsvundet. Rengør derefter stegepladen og smør den på samme måde som før første brug. Derefter kan du anvende den præsis som du plejer.

Gasbrændere

  • Den mest almindelige årsag til, at den ene gasring er holdt op med at virke, er at der er kommet vand eller spindelvæv ind gennem hullerne i gasringen, hvilket forhindrer gassen i at passere. Prøv at blæse rent eller vende gasbrænderen på hovedet for at lade vandet løbe ud.

Pander af carbonstål

  • Før du begynder at bruge din nye paellapande i kulstofstål, skal du brænde den ind. Afbrændingen giver en egenskab, der ligner non-stick, og vil lette madlavningen betydeligt! Start med at rengøre den med varmt vand. Tør risten ved at varme den op, indtil den er helt tør.

    Fedtbehandling

    Start med at varme stegeplade op på en elgrill, gasbrænder, kulgrill eller anden varmekilde, indtil det bliver mørkt. Fordel derefter et tyndt og jævnt lag fedt over hele den indvendige overflade af stegepladen. Brug gerne Muurikka stegefedt. Det er også muligt at bruge almindelig madolie eller usaltet stegefedt. Gentag processen, indtil hele stegepladens overflade bliver jævnt sort. Vær ekstra forsigtig, så fedtet ikke bliver for tykt i bunden af ​​gryden, så kan der dannes en ujævn fedtmasse, som kan brænde på.

  • Bring gryden i kog inden brug. Rengør derefter med mildt rengøringsmidde og tør den af. Varm derefter gryden op igen og smør med madolie eller Silava stegefedt eller spray. Det beskytter mod rust og forbedrer stegeegenskaberne. Hvis panden er blevet rusten, skal rusten skures og vaskes væk, og panden skal fedtbehandles igen.

  • Rengør gryden med varmt vand. Hvis der har sat sig madrester fast i panden, kan de blødgøres og/ellers skures væk med ståluld. Brug ikke opvaskemiddel efter indfedtningen, da dette opløser fedtoverfladen.

  • Det er normalt, at pandens overflade skifter farve efter nogen brug.